Zielona herbata to najpopularniejszy napar w Chinach i Japonii. Od pozostałych gatunków herbaty odróżnia ją brak etapu utleniania świeżo zebranych listków – są one natychmiast suszone. Ma to decydujący wpływ na wykazywane przez ten napar właściwości zdrowotne. Filiżanka zielonej herbaty to bowiem solidna dawka flawonoidów, lecytyny, witamin: B1, B2, B5, K i PP, a także wielu minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, sodu, fosforu, miedzi, fluoru, manganu, czy krzemu. Z licznych zbawiennych sposobów jej oddziaływania na zdrowie ludzkiego organizmu warto wymienić chociażby: obniżanie ciśnienia krwi, wspomaganie procesów detoksykacji ciała, przyspieszanie metabolizmu, przeciwdziałanie tworzenia się kamieni nerkowych, działanie antybakteryjne, ochronę zębów przed próchnicą, a nawet właściwości przeciwstarzeniowe. Dzięki zawartości kofeiny ma też skuteczne działanie pobudzające. Herbata zielona ma lekko gorzkawy smak, ale obecnie jest dostępna w wielu różnych wersjach aromatyzowanych, dodających jej posmak między innymi owoców cytrusowych.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:
Witaj na moim serwisie o medycynie!
Jestem lekarzem z zawodu i z pasji. Na co dzień pracuje w szpitalu i w hospicjum.
Blog to forma dodatkowego zajęcia, prowadzę go aby dzielić się z Wami ciekawymi informacjami ze świata medycyny.
No Responses Yet