Kiedy kończy się zima i przychodzi wiosna część z nas, zamiast zyskać energię i dobre samopoczucie, popada w apatię, jest osłabiona i skarży się na obniżony nastrój. Do tego jeszcze dochodzi zwiększona ilość zachorowań związana z obniżoną po zimie odpornością. Jak się okazuje „przedwiosenna depresja” jest zjawiskiem znacznie szerszym niż można przypuszczać, dotyka prawie 60% mieszkańców Europy. Organizm ludzki jest tak wyczerpany zimną, brakiem światła słonecznego i ciepła, że wysyła nam sygnały w postaci złego samopoczucia, informując nas, że czas na wzmocnienie. Jak sobie radzić z pozimowy osłabieniem? Jedną z najlepszych metod jest odpowiednia dieta. Sposób żywienia wpływa bowiem nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale również na psychikę. Nie od dziś wiadomo, że jedzenie może być źródłem przyjemności, a to co jemy wpływa na nasz dobry nastrój. Aby czuć się dobrze w naszej diecie nie może zabraknąć witamin, kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Do produktów pozytywnie wpływających na nasz nastrój naukowcy zaliczyli między innymi warzywa, owoce, orzechy, pestki dyni oraz ryby. Dostarczają one nam wszystkich niezbędnych składników, są smaczne i pożywne. Czy taka dieta pomoże nam uporać się z wiosenną chandrą? Warto sprawdzić, wszak nie kosztuje nas to wiele.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:
No Responses Yet