Nie tylko przyprawy czy zioła mają lecznicze właściwości. Ogromną rolę w walce z chorobą jak i w trakcie rekonwalescencji mają owoce. Zawierają szereg witamin wpływających na naszą odporność. Które są najbardziej cenne w czasie przeziębienia? Cytryny: poza obecnością witaminy C, sok z cytryny może nam pomóc przy odkrztuszaniu, złagodzi też podrażnienia gardła. Wystarczy wymieszać sok z połówki cytryny z łyżeczką syropu klonowego lub miodu oraz szklanką ciepłej wody. Cuda działa również ciepła herbata z miodem i cytryną. Pomarańcze: zawarta w nich witamina C jest niezwykle ważna w procesie zdrowienia. Według badań, picie szklanki soku pomarańczowego raz na dobę, może skrócić czas trwania grypy. Równie bogaty źródłem witaminy C jest sok z aronii lub czarnej porzeczki. Kiwi: owoc ten może być wykorzystany w procesie leczenia zakażeń górnych dróg oddechowych. Szczególnie cenny w walce z chorobą u dzieci. Podczas choroby nie wolno zapominać o picu dużej ilości wody. Jeśli objawy nie ustąpią lub zaczną się nasilać, należy skorzystać z pomocy lekarskiej!
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:
Witaj na moim serwisie o medycynie!
Jestem lekarzem z zawodu i z pasji. Na co dzień pracuje w szpitalu i w hospicjum.
Blog to forma dodatkowego zajęcia, prowadzę go aby dzielić się z Wami ciekawymi informacjami ze świata medycyny.
No Responses Yet