Fasola to jedno z warzyw, które gości na stołach europejskich dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł ją do Hiszpanii z nowoodkrytej Ameryki. Tym samym dostarczył mieszkańcom Starego Kontynentu wspaniałego warzywa o niezwykle korzystnym wpływie na ich zdrowie. Biała fasola to niezwykle bogate źródło białka, przez co ma solidne podstawy, by w tym względzie konkurować z mięsem, uznawanym powszechnie za podstawowy element białkowej diety. Białko pochodzące z fasoli ma jednak tę przewagę, że nie prowadzi do szybszej utraty wapnia. Zawarta w tym warzywie lecytyna wpływa także na poprawę koncentracji i pamięci. Ponadto obniża poziom cholesterolu, przeciwdziałając chorobom układu krążenia, w tym miażdżycy. Zawiera też mikroelementy: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy: A, D, E, K oraz te z grupy B. Obecnie fasolę uprawia się w wielu zakątkach świata, jest bardzo łatwo dostępna. Planując przygotowanie potrawy z fasoli należy jednak uzbroić się w cierpliwość: przed ugotowaniem wymaga ona 12-godzinnego moczenia w wodzie.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:
Witaj na moim serwisie o medycynie!
Jestem lekarzem z zawodu i z pasji. Na co dzień pracuje w szpitalu i w hospicjum.
Blog to forma dodatkowego zajęcia, prowadzę go aby dzielić się z Wami ciekawymi informacjami ze świata medycyny.
No Responses Yet