Anemia to dolegliwość związana z nieprawidłowym składem chemicznym krwinek czerwonych. O niedokrwistości można mówić w przypadku, gdy we krwi znajduje się zbyt mała ilość hemoglobiny – związku odpowiedzialnego za transport tlenu. Osoba cierpiąca na tę przypadłość boryka się na co dzień z objawami takimi jak uczucie zmęczenia, zawroty głowy, skłonność do omdleń, czy kołatanie serca, jej włosy są matowe, białka oczu – zmętniałe. Zaobserwowanie tak niepokojących przypadłości powinno skłonić do zatroszczenia się o zdrowie. Przyczyną anemii jest niedobór żelaza: może być spowodowany spożywaniem zbyt małej ilości bogatych w niego produktów lub kiepską przyswajalnością tego ważnego pierwiastka. Skuteczne leczenie zależy oczywiście od ustalenia przyczyny niedokrwistości. Jednak niezależnie od tego, czy anemia zostanie zdiagnozowana, warto pamiętać o żelazie przy komponowaniu codziennej diety. Regularne spożywanie ciemnozielonych warzyw, orzechów, kiełków pszenicy i podrobów pomoże zminimalizować ryzyko zapadnięcia na anemię.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:
Witaj na moim serwisie o medycynie!
Jestem lekarzem z zawodu i z pasji. Na co dzień pracuje w szpitalu i w hospicjum.
Blog to forma dodatkowego zajęcia, prowadzę go aby dzielić się z Wami ciekawymi informacjami ze świata medycyny.
No Responses Yet