Wśród bogactwa herbat uprawianych w południowo-wschodniej Azji, biała herbata wyróżnia się szlachetnym smakiem i kolorem. Współcześnie to napój ceniony przez koneserów, w przeszłości był to zaś napar chińskich cesarzy. Jej produkcja wygląda w ten sposób, że listki zrywa się z krzewu jeszcze zanim przybiorą one zieloną barwę. Zasługuje jednak na uwagę nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również pozytywny wpływ na zdrowie. Napar bardzo skutecznie orzeźwia, ma też silne działanie pobudzające (ze względu na wysoka zawartość kofeiny), przez co może konkurować z kawą. Biała herbata wykazuje swoją przewagę także nad swoją kuzynką – herbatą zieloną. Zawiera bowiem dwa razy więcej antyoksydantów, przez co skuteczniej zapobiega starzeniu się komórek. Ma także znacznie silniejsze działanie antynowotworowe: z tego względu picie białej herbaty zaleca się szczególnie tym osobom, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka jeżeli chodzi o zmiany mutagenne. Tę samą dawkę suszu można zaparzać aż trzykrotnie, wodą o dosyć wysokiej temperaturze (85-90 st. Celsjusza).
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:
Witaj na moim serwisie o medycynie!
Jestem lekarzem z zawodu i z pasji. Na co dzień pracuje w szpitalu i w hospicjum.
Blog to forma dodatkowego zajęcia, prowadzę go aby dzielić się z Wami ciekawymi informacjami ze świata medycyny.
No Responses Yet